Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Βολές επιμελητηρίων κατά τραπεζών για την πιστωτική ασφυξία στην αγορά
Ημερομηνία: 26/02/2009

Αθήνα
26-2-2009

 

Επίθεση κατά της πολιτικής των τραπεζών εξαπέλυσαν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων όλης της χώρας στην έκτακτη γενική συνελευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τονίζοντας ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να υποβάλουν τη μικρομεσαία επιχείρηση σε πιστωτική ασφυξία.

Παράλληλα, τα επιμελητήρια τόνισαν ότι παρά τις 10.000 εγκρίσεις δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Π.Ραβάνης ανέφερε ότι «δεδομένου του τεράστιου προβλήματος της ρευστότητας και της υποχρηματοδότησης της αγοράς η έγκριση 10.000 επιδοτούμενων δανείων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και μάλιστα με ελεγχόμενο σε σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων σκοπιμότητα ως προς τις πραγματικές αναγκες χορήγησής τους αποκαλύπτει τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης να αφουγκραστεί τις αναγκες της αγοράς, να σχεδιάσει τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους και τελικά να υλοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ.Κασιμάτης κάλεσε την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος να παρέμβουν ώστε οι τράπεζες που δεν επιδεικνύουν κοινωνικό πρόσωπο να αλλάξουν στάση «αλλιώς θα πάρουμε στα χέρια μας το χρηματοπιστωτικό συστημα», όπως είπε, χωρίς να θέλει να διευκρινήσει ποιες δράσεις σχεδιάζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου χαρακτήρισαν την κατάσταση «οικτρή» και στην περιφέρεια, με επιχειρήσεις να προχωρούν σε απολύσεις και ζητησαν τη χάραξη ενός μακροχρόνιου προγράμματος για την ανάπτυξη της οικονομίας ενώ δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ίδρυση τουριστικού επιμελητηρίου.

 Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ραβάνης επεσήμανε για τα διάφορα προβλήματα στη χρηματοδότηση των μικρομεσάιων επιχειρήσεων ότι «αρκετές επιχειρήσεις που κατάφεραν και πήραν δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ τα τοποθέτησαν και πάλι στις τράπεζες και παίρνουν τους τόκους».

Αποκαλυπτική έρευνα

Έρευνα του Flash 96 σε συνεργασία με την εταιρία Ammon Ovis για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη δανειοδοτησή τους από το ταμείο εγγυοδοσίας μέσω των τραπεζών, έδειξε ότι μισές από τις τράπεζες που είναι συμβεβλημένες με το ΤΕΜΠΜΕ αποθαρρύνουν τον πελάτη από τα πρώτα στάδια.

Μεταξύ των λόγων που επικαλούνται είναι ότι το ρίσκο είναι μεγάλο και το περιθώριο κέρδους μικρό, ενώ οι περισσότερες τράπεζες ζήτησαν μεταφορά καταθέσεων σε υποκαταστημά τους. Μόλις 5 ρώτησαν για το λόγο δανειοδότησης και μόνο το 1/3 των τραπεζών πρότεινε εναλλακτικό προιόν στην περίπτωση απόρριψης.

Έπειτα από όλα αυτά, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε στοιχεία για την πορεία του προγράμματος: Μέχρι και τις 25-2-2009, οι εγκρίσεις δανείων, που διεκπεραιώνονται από 16 Τράπεζες, είχαν ανέλθει σε 1,328 δισ. ευρώ και το πλήθος των αιτήσεων ήταν 11.577.

Ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, προχωρεί ολοένα και καλύτερα κάθε μέρα που περνάει», ενώ επεσήμανε ότι η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ «απένειμε εύσημα στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα και για άλλα κράτη μέλη».

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι τράπεζες λειτουργούν ως καρτέλ χωρίς καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, σε λίγο θα βλέπουμε κοινωνικά πτώματα τόνισε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα ανάπτυξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)