Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Περιβάλλον

Κλιματική Αλλαγή και Περιβάλλον


Η γη θερμαίνεται. Το κλίμα αλλάζει. Η χώρα μας ήδη υφίσταται τις συνέπειες της υπερθέρμανσης, με τη μορφή της συχνότερης εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων. Οι θερμοί και άνυδροι χειμώνες, οι ασυνήθιστα παρατεταμένοι καύσωνες, καθώς κι οι έντονες καταιγίδες που ακολουθούν τις περιόδους ξηρασίας, δεν είναι παρά εκδηλώσεις της απορρύθμισης του κλίματος.

Που σημαίνει ότι στο εξής, πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα να ζούμε με τους φυσικούς κινδύνους. Όπως μάθαμε να συνυπάρχουμε με τους σεισμούς, έτσι πρέπει στο μέλλον να μάθουμε να ζούμε και με την ξηρασία, τη λειψυδρία, τους καύσωνες, τις δασικές πυρκαγιές και τις πλημμύρες .

Εν τω μεταξύ, πέραν της οικολογικής καταστροφής που προκαλείται άμεσα ως αποτέλεσμα της εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων, υπάρχουν και μια σειρά από σημαντικές «παράπλευρες απώλειες» των φυσικών καταστροφών.

Η διάβρωση κι ο κίνδυνος της ερημοποίησης των εδαφών επιδεινώνονται στις περιοχές των πυρκαγιών, ενώ οι πλημμυρικές απορροές απειλούν σοβαρά τις κατάντη των καμένων περιοχές. Ο κίνδυνος της λειψυδρίας αυξάνεται σοβαρά, καθώς μειώνεται η δυνατότητα του εδάφους να συγκρατεί το νερό των βροχών.

Ακόμη εμφανίζονται σοβαρές συνέπειες για το μικροκλίμα στις περιοχές των φυσικών καταστροφών, αφού ο εξισορροπητικός για τις θερμοκρασίες ρόλος του φυσικού περιβάλλοντος περιορίζεται σημαντικά.

Τέλος, οι φυσικές καταστροφές συμβάλλουν έτι περαιτέρω στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου, επιδεινώνοντας τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται σημαντικά λόγω της εκπομπής μεγάλων ποσοτήτων αερίων της καύσης κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η δυνατότητα κατακράτησης των θερμοκηπικών αερίων, λόγω της μείωσης της έκτασης των δασών και συνεπώς και του περιορισμού του ρόλου τους ως φυσικών πνευμόνων της χώρας.

Η Ελλάδα φτωχαίνει.

ΟΚΕ-Γνώμη για την Κλιματική Αλλαγή

Ημ/νία: 10/04/2009
Βασίλειο της πλαστικής σακούλας η Ελλάδα
Σε βασίλειο της πλαστικής σακούλας, από τα πιο ρυπογόνα υλικά για το περιβάλλον, έχει μετατραπεί η ελληνική αγορά, στην οποία εκτιμάται ότι καταναλώνονται 11 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες την ημέρα, δηλαδή περίπου τρεις σακούλες ανά κάτοικο...........
 
Ημ/νία: 09/04/2009
Γ. Σουφλιάς: Ο Αχελώος θα σώσει τη Θεσσαλία από τη λειψυδρία

Ως ένα σύνθετο περιβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας για την άνυδρη πόλη της Θεσσαλίας χαρακτήρισε άλλη μία φορά την εκτροπή του Αχελώου ο κ. Γιώργος Σουφλιάς.

«Αξιοποιώντας μόνο το 15% των νερών του Αχελώου που χύνονται στη θάλασσα δίνουμε λύσεις ζωής στη Θεσσαλία, η οποία μαστίζεται από την έλλειψη νερού», δήλωσε και ανακοίνωσε ότι σε έναν μήνα θα ξεκινήσουν τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας που θα έχει μήκος 17,5 χιλιόμετρα και την κατασκευή του φράγματος.

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)