Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Τα πρώτα μεγάλα κραχ στην αγορά
Ημερομηνία: 08/03/2009

Τα πρώτα μεγάλα κραχ στην αγορά

ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΘΩΣ Η ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ, Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ ΣΤΡΑΓΓΓΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Του ΧΡ. ΚΙΤΣΙΟΥ

ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΑ και «φέσια» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απειλούνται πλέον οι αγορές κατοικίας και αυτοκινήτου. Η ελεύθερη πτώση των πωλήσεων πιέζει ανελέητα εργολάβους και εμπόρους αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν δανεικά για κεφάλαιο κίνησης και επεκτατικές κινήσεις.


Με τις τράπεζες να έχουν περικόψει τις χορηγήσεις στεγαστικών και σχεδόν μηδενίσει τα δάνεια για αγορές αυτοκινήτου, οι δύο τομείς βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν ήδη. Εταιρείες εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων και κατασκευαστές παραθεριστικών κατοικιών που πουλούσαν σε ξένους βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων και είτε έκλεισαν είτε υπέβαλαν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές (άρθρο 99).

Τις προηγούμενες ημέρες σταμάτησε τις εργασίες της η Απέργης Α.Ε., αποκλειστικός διανομέας των Chrysler Jeep Hellas και Citroen για τα βόρεια προάστια. Αποτελούσε τον μεγαλύτερο dealer πολυτελών αυτοκινήτων στο Λεκανοπέδιο. Είχε προσπαθήσει να αμυνθεί στην κρίση, διακόπτοντας τη λειτουργία δύο εκ των τριών καταστημάτων της, δεν κατάφερε όμως να αποφύγει το λουκέτο.

Οι πιστώτριές της τράπεζες έχουν ήδη κατασχέσει αυτοκίνητα έναντι των δανείων που είχαν χορηγήσει στην Απέργης για κεφάλαιο κίνησης, ενώ «φορτώθηκαν» τη ζημιά ακάλυπτων επιταγών που είχαν στα χέρια τους, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σφράγισμα επιταγών αντιμετώπισε τον περασμένο Δεκέμβριο και άλλος μεγάλος όμιλος εμπορίας αυτοκινήτων, ο οποίος αναπτύχθηκε σημαντικά, την τελευταία πενταετία, δημιουργώντας νέες εγκαταστάσεις αλλά και διευρύνοντας την γκάμα από μάρκες αυτοκινήτων που διαθέτει. Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με κυπριακή τράπεζα, πέτυχε αναχρηματοδότηση δανεισμού, παίρνοντας ανάσα. Συνεχίζει όμως να πιέζεται και δύο από τις πιστώτριες τράπεζες τον έχουν σε στενή παρακολούθηση λόγω της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση τόκων και δόσεων.

Η κατάσταση στους dealers αυτοκινήτων έχει κτυπήσει συναγερμό στα τραπεζικά επιτελεία. Στο μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται και δύο ακόμη μεσαίου μεγέθους dealers του λεκανοπεδίου. Και οι δύο αντιμετωπίζουν, σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ελεύθερη πτώση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κάνει τις τράπεζες να περιορίζουν άρον άρον την έκθεσή τους στον κλάδο. Ηδη έχουν κατάσχει πολλά καινούρια αυτοκινήτα, γεμίζοντας ασφυκτικά ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης. Από την άλλη πλευρά, ακούγεται ότι επιχειρηματίας που κατέρρευσε είχε πουλήσει μισοτιμής μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που του είχαν αφήσει ιδιώτες και έφυγε στο εξωτερικό.

Οι εργολάβοι

Προστασία από τους πιστωτές της ζήτησε πρόσφατα και η κρητική εταιρεία ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών Hellenic Homes, εξαιτίας προβλημάτων άμεσης ρευστότητας. Οι αδιάθετες κατοικίες της εταιρείας είναι πολλαπλάσιας αξίας από τις απαιτήσεις των πιστωτών της και το πρόβλημα ρευστότητας προέκυψε από τη στιγμή που ακυρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός πωλήσεων εξοχικών κατοικιών από βρετανούς και άλλους ξένους πελάτες της.

Η Hellenic Homes κατασκευάζει και προωθεί κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού οργανωμένα συγκροτήματα, αλλά και μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες. Εντός του 2008 είχε σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=95464852,50841044,66988884,45055060,35270548,55909012,49460500

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)