Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Επιστολή Λ. Κατσέλη προς τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους Βιομηχανιών της χώρας

Επιστολή Λ. Κατσέλη προς τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους Βιομηχανιών της χώρας για την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων σε επιχειρήσεις
Ημ. Δημοσίευσης : 14/05/2009 17:01

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ , Ανακοίνωση, Πολιτικός Εκπρόσωπος


Την ανάγκη να διοχετευθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να χρηματοδοτηθούν απ΄ ευθείας και με προτεραιότητα κλάδοι και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, καθώς και περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ήδη σοβαρή αναπτυξιακή υστέρηση, χαμηλό βιοτικό επίπεδο και σοβαρή υποαπασχόληση τονίζει σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς όλα τα Επιμελητήρια και τους Συνδέσμους Βιομηχανιών της χώρας η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Τ. Κατσέλη.

Στην επιστολή της η Λούκα Κατσέλη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση όφειλε να καταγράψει έγκαιρα το σύνολο των προβλημάτων που εντοπίζονται σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο, να τα ιεραρχήσει βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος 2322/1995 (για παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων), προκειμένου να διοχετευθεί η απαραίτητη ρευστότητα για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω κρίσης.

Αντ΄ αυτού, η κυβέρνηση προχώρησε, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Μ. Τρίτη 14 Απριλίου 2009, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Λέγκας, στην επιλεκτική υπαγωγή στο νόμο 2322/1995 μιας περιφέρειας, τεσσάρων νομών και τεσσάρων δήμων της χώρας, χωρίς να εξηγείται γιατί δεν επιλέχθηκαν και άλλες περιφέρειες, νομοί ή δήμοι στις οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που επίσης παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

«Στόχος της παρέμβασής μας» τόνισε η Λούκα Κατσέλη, «δεν είναι ασφαλώς να καταδειχθεί ότι οι περιοχές που επιλέχθηκαν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αντιθέτως, πρόκειται για περιοχές με σοβαρά προβλήματα που πρέπει να στηριχθούν. Στόχος της παρέμβασής μας είναι ακριβώς να καταδείξει ότι επειδή τα προβλήματα σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, και δεν έχουν κομματικό χρωματισμό, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και απόλυτη διαφάνεια. Ώστε κανείς να μην μπορεί να προσάψει σε κανέναν μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες».

Η ανάγκη αυτή, καταλήγει η Λούκα Κατσέλη, όταν η σημερινή κυβέρνηση έχει καταστήσει πάγια πολιτική της τις χαριστικές φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις σε εκλεκτούς και ημέτερους, και όταν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Την ανάγκη αυτή υπηρετούμε αδιαπραγμάτευτα πέρα από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα ή πρόσκαιρη διαπραγμάτευση που ενδεχομένως να αυξάνει την εκλογική πελατεία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι η ρευστότητα καθώς και η παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων θα έπρεπε να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Να χρηματοδοτηθούν απ΄ ευθείας και με προτεραιότητα κλάδοι και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Γι΄ αυτό και προτείναμε να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης, που θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες εφόσον λαμβάνει ως εξασφαλίσεις νέα ή αναχρηματοδοτούμενα δάνεια προς επιχειρήσεις με στοχευμένες προτεραιότητες.

Προτείναμε, επίσης, την ουσιαστική ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ, με τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του, αναθεώρηση και επέκταση των όρων του για την κάλυψη περισσότερων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα, καθώς και αναθεώρηση προς τα κάτω της υποχρέωσης της τριετούς κερδοφόρας λειτουργίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτείναμε, ακόμα, να ενισχυθεί το ΤΕΜΠΜΕ με το πακέτο των εγγυήσεων των 15 δις ευρώ, το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί, με κατανομή βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος του συνολικού σχεδίου για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης εμφανίζονται πολύ πιο έντονες σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ήδη σοβαρή αναπτυξιακή υστέρηση, χαμηλό βιοτικό επίπεδο και σοβαρή υποαπασχόληση. Στις περιοχές αυτές χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα, ώστε να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην μεταποίηση, τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και αλλού, να τονωθεί η αγορά, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.

Βασική επιδίωξη της πολιτικής μας είναι να μην διαρραγεί ο παραγωγικός και κοινωνικός ιστός της χώρας, αλλά να δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσουν, εκεί που χρειάζεται, οι αναγκαίες παραγωγικές αναδιαρθρώσεις ώστε να τεθούν οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η πολιτική αποτελεί εν τέλει εθνική πολιτική πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συγκυριακές εκλογικές επιδιώξεις.

Αντ΄ αυτού, η Κυβέρνηση προχώρησε, με Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Μ. Τρίτη 14/04/2009 ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας, στην επιλεκτική υπαγωγή στο νόμο 2322/1995 μιας περιφέρειας, τεσσάρων νομών και τεσσάρων δήμων της χώρας, χωρίς να εξηγείται γιατί δεν επιλέχθηκαν και άλλες περιφέρειες, νομοί ή δήμοι στις οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που επίσης παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Στόχος της παρέμβασής μας δεν ήταν ασφαλώς να καταδειχθεί ότι οι περιοχές που επιλέχθηκαν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αντιθέτως, πρόκειται για περιοχές με σοβαρά προβλήματα που πρέπει να στηριχθούν.

Στόχος της παρέμβασής μας ήταν ακριβώς να καταδείξει ότι επειδή τα προβλήματα σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, και δεν έχουν κομματικό χρωματισμό, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και απόλυτη διαφάνεια. Ώστε κανείς να μην μπορεί να προσάψει σε κανέναν μικροκομματικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Η ανάγκη αυτή, όταν η σημερινή Κυβέρνηση έχει καταστήσει πάγια πολιτική της τις χαριστικές φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις σε εκλεκτούς και ημέτερους, και όταν η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Την ανάγκη αυτή υπηρετούμε αδιαπραγμάτευτα πέρα από κάθε μικροκομματική σκοπιμότητα ή πρόσκαιρη διαπραγμάτευση που ενδεχομένως να αυξάνει την εκλογική πελατεία.

Κάθε υπεύθυνη και σοβαρή Κυβέρνηση, θα όφειλε να καταγράψει έγκαιρα το σύνολο των προβλημάτων που εντοπίζονται σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο, να τα ιεραρχήσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος 2322/1995 (παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη χορήγηση δανείων), προκειμένου να δώσει καλά σχεδιασμένες, βιώσιμες λύσεις. Θα όφειλε δηλαδή να έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική στήριξης επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται με κανόνες και αντικειμενικά κριτήρια.

Εάν η Κυβέρνηση ακολουθούσε μια τέτοια διαδικασία, με όρους πλήρους διαφάνειας, σε συνεννόηση και με τους τοπικούς φορείς που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες των περιοχών τους, τότε το ΠΑΣΟΚ, και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παράταξη, δεν θα είχε λόγο να διαφωνήσει.

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)