Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Καλώς ήρθατε στην Πράσινη οικονομία

Σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι εφαρμογές της είναι στο ζενίθ ;

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ;

Κανείς μας δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων οδεύοντας προς την καταστροφή ολόκληρου του πλανήτη.

Σήμερα είναι αναγκαίο η έννοια της αειφορίας και της πράσινης επιχειρηματικότητας να γίνει κατανοητή από όλους, διότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλλουμε για την βελτίωση της παρούσας κατάστασης για ένα καλύτερο αύριο.

 

Σήμερα :

 

◙ Βαθμιαία τα περιβαλλοντικά αγαθά γίνονται οικονομικά αγαθά και αποτελούν πεδίο δράσης των επιχειρήσεων.

 

◙ Το περιβάλλον δεν θεωρείται πια για την οικονομία ως άπειρος και ανεξάντλητος πόρος, ως διαρκώς ανανεώσιμος και αυτοαειφορικός συντελεστής παραγωγής.

 

◙ Βιώνουμε πια μαζί με την οικονομική κρίση και την περιβαλλοντική.

 

◙ Στο παραγωγικό κόστος προστίθεται και το περιβαλλοντικό κόστος, καθώς αρχίζει να αποτιμάται το κόστος όχι μόνον με τις επιταγές των νόμων, αλλά και ως αμιγώς οικονομικό κόστος, άμεσα ή έμμεσα υπολογίσιμο.

 

◙ Η περιβαλλοντική παράμετρος υπολογίζεται τόσο σαν ευκαιρία μείωσης του παραγωγικού κόστους, όσο και σαν θετική αξία τελικού προϊόντος.

 

◙ Η αγορά και η παραγωγική μεθοδολογία προοδεύουν.

 

◙ Η εναλλακτική (μη συμβατική) θεώρηση της παραγωγικότητας, της χρησιμότητας και της ικανοποίησης των καταναλωτών είναι προ των πυλών. Η οικονομία ηθελημένα ή αθέλητα παρακολουθεί τις ανάγκες και την ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης στις αναπτυγμένες οικονομίες.

 

◙ Το κόστος της αειφορίας συνυφαίνεται με το κέρδος μέσα από την συνάρτηση της κοινωνικής ευημερίας με την κατανομή του προϊόντος.

 

◙ Μέσα από τις ευκαιρίες της αγοράς επανεγγράφονται με νέους όρους παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικών δράσεων. Η πράσινη επιχειρηματικότητα ανταποκρίνεται έτσι στα αιτήματα για ανάπτυξη με τοπικό χρώμα.

 

◙ Η επιχειρηματικότητα αυτή προσαρμόζεται σ’ όλες τις κλίμακες και τις διαβαθμίσεις της σύγχρονης οικονομίας. Στον τομέα του περιβάλλοντος μπορούν και δραστηριοποιούνται και μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις. Αυτές αποτελούν τον τομέα της πράσινης βιομηχανίας και της πράσινης παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα όμως οι αναλογίες του «μικρού που είναι όμορφο» βρίσκουν εδώ την κύρια έκφρασή τους, μέσα στην μικρή κλίμακα της πράσινης επιχειρηματικότητας. Η μικρή κλίμακα είναι αυτή που αναδεικνύει την τοπικότητα, την παραδοσιακότητα και την ηπιότητα με όρους ποιότητας και προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

◙ Οι δύο βασικοί κλάδοι της πράσινης επιχειρηματικότητας, πέρα από τα μεγέθη της, εκπληρώνουν την ανάγκη της συνέχειας και την ανάγκη του καινούργιου αντίστοιχα. Έτσι η περιβαλλοντική προσαρμογή των συμβατικών παραγωγικών δράσεων και μεθόδων συνδέεται με τη συνέχεια, τη σταδιακή εξέλιξη και τη μετάβαση, ενώ οι αμιγώς πράσινες οικονομικές δράσεις αποτελούν τον πυρήνα του νέου κόσμου της οικονομίας.

 

◙ Η πράσινη επιχειρηματικότητα δεν ικανοποιεί μόνον μία προσαρμογή της οικονομίας στις νέες ανάγκες, αλλά έρχεται να γεφυρώσει και το χάσμα μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού, στοχεύει στην κάλυψη του πολιτιστικού ελλείμματος της αγοράς. Αντιπροσωπεύει άλλες αξίες, αξίες ενός λιγότερο υλιστικού πολιτισμού, με περισσότερο εθελοντισμό και δημιουργική έκφραση χωρίς υπερκαταναλωτισμό. Αυτή η αλλαγή μακροχρόνια διαμορφώνει και για την ίδια την οικονομία μια υγιέστερη κατανομή των παραγωγικών συντελεστών.

 

(«Πράσινο Επιχειρείν», Ιωάννης Ζήσης, ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο.)

 

Tο μοντέλο της πράσινης οικονομίας παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο της Σύμης

Το μοντέλο της πράσινης οικονομίας και η σχετική πρόταση που περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης που φέτος διεξάγεται στην Σκιάθο.

 

Η πράσινη οικονομία στο Συμπόσιο της Σύμης

Το Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου κάθε χρόνο τέτοια εποχή σχεδόν σε διαφορετική τοποθεσία, κατά προτίμηση σε νησιά του Αιγαίου, προσφέρεται για πολιτικά «προξενιά» . Το 2007 το Συμπόσιο της Σύμης διεξήχθη στην Πάρο, όπου έγινε και το «προξενιό» Παπανδρέου- Ραγκούση. Ο νέος ηγέτης της Greenpease, νοτιοαφρικανός Κούμι Ναϊντού θα διαδεχθεί τον Γκερτ Λέιπολντ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο Συμπόσιο της Σύμης, στη Σάμο το 2006. Για τέσσερις ημέρες, από τις 12 ως τις 16 Ιουλίου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μετακομίζει στη Σκιάθο, όπου εφέτος θα προεδρεύσει στο 12ο Συμπόσιο της Σύμης.

 
Πρόγραμμα 136 εκατ. ευρώ για πράσινη επιχειρηματικότητα
Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κύριο Κ. Χατζηδάκη πρόγραμμα συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ για την Πράσινη Επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για τα προγράμματα Πράσινες υποδομές 2009", Πράσινη επιχείρηση 2009 και Μετεγκατάσταση 2009 για τα οποία οι προτάσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται από τις 20 Ιουλίου ως τις 22 Σεπτεμβρίου και ο πρώτος κύκλος αξιολόγησης θα γίνει από τις 23 Σεπτεμβρίου ως τις 20 Νοεμβρίου. Αναλυτικκότερα τα προγράμματα έχουν ως εξής:
Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)