Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Κρίση και δημόσιες επενδύσεις

Αλεξάνδρα Πάλλη | Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Στο κορυφαίο βιβλίο του «Γενική θεωρία της απασχόλησης του τόκου και του χρήματος» ο Κέινς εξηγούσε ότι σε περίοδο μεγάλης κρίσης, με υψηλά επίπεδα ανεργίας και αργούσας παραγωγικής ικανότητας, για να ενισχυθεί η απασχόληση και το εισόδημα, πρέπει κανείς πρώτα να αυξήσει τις δαπάνες για την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Παρότρυνε τις κυβερνήσεις να υιοθετούν ενεργή οικονομική πολιτική για την τόνωση της ζήτησης σε περιόδους υψηλής ανεργίας (π.χ., αυξάνοντας τις δαπάνες για δημόσια έργα και επενδύσεις). Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η σκέψη του Κέινς επηρέασε καθοριστικά τον πρόεδρο Ρούζβελτ και το Νew Deal που εκείνος εφήρμοσε.

Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν τελείως διαφορετική λειτουργία στην οικονομία από τις άλλες- καταναλωτικές- κρατικές δαπάνες.

Παρεμβαίνουν άμεσα στη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών και επιφέρουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα ενεργοποιώντας μια μεγάλη αλυσίδα οικονομικών δραστηριοτήτων (προμηθευτές, κατασκευαστές, υπεργολάβους κ.ά.). Ενισχύουν την απασχόληση, ενώ παράλληλα η επένδυση θα έχει και μακροχρόνια θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Πολλοί θεωρητικοί περί των δημοσίων οικονομικών κάνουν λόγο για τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα» («golden rule») στην κατάρτιση ενός προϋπολογισμού: οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, με εξαίρεση τις δημόσιες επενδύσεις, για τις οποίες επιτρέπεται ο δανεισμός. Με άλλα λόγια, επιτρέπονται ελλείμματα αλλά μόνο για επενδύσεις. Εξάλλου και στον κόσμο των επιχειρήσεων περίπου ο ίδιος κανόνας ισχύει. Είναι τελείως διαφορετικό μια επιχείρηση να έχει χρέη λόγω λειτουργικών ζημιών από το να δανείζεται διότι επενδύει στην ανάπτυξή της.

Πέραν της θεωρητικής ανάλυσης, αν εξετάσουμε την εμπειρία της χώρας μας, θα διαπιστώσουμε ότι στην πρόσφατη ιστορία μας η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σχετίστηκε με την παράλληλη ύπαρξη υψηλών δημοσίων επενδύσεων, όπως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οταν υπάρχει υψηλή ανάπτυξη, αυξάνεται η απασχόληση, ενισχύεται η αγοραστική δύναμη και επηρεάζεται θετικά η κατανάλωση, βελτιώνονται τα έσοδα του κράτους.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επιβάλλεται να εξετάσουμε τη νέα κατάσταση μακριά από δόγματα, ταμπού, προκαταλήψεις και ταμπέλες. Διότι, όπως έλεγε ο Κέινς, «όταν τα δεδομένα αλλάζουν, εγώ αλλάζω γνώμη. Εσείς, κύριε, τι κάνετε;».

Σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να δράσουμε και να αντιδράσουμε. Η κρίση είναι μια πρόκληση για δράση. Μια πρόκληση να επανασχεδιάσουμε μια ολοκληρωμένη οικονομική στρατηγική που θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανάκαμψη. Οι δημόσιες επενδύσεις μπορεί και πρέπει να είναι μια βασική παράμετρος, μια κυρίαρχη συνιστώσα. Γι΄ αυτό απαιτούνται σχέδιο, μέθοδος και όραμα.

Η κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη είναι γενική γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artid=258195

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)