Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Νέο χτύπημα κατά εταιρειών
Ημερομηνία: 08/03/2009

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ σφίγγουν ακόμη περισσότερο την κάνουλα του δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά, το «σφίξιμο» γίνεται μέσω των επιταγών: η δυνατότητα που είχαν οι εταιρικοί πελάτες να καταθέτουν στο γκισέ μεταχρονολογημένες επιταγές και να παίρνουν μετρητά περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.

Με ποιο τρόπο; Εκεί που ο επιχειρηματίας προσκόμιζε επιταγές αξίας 100.000 ευρώ για να πάρει δάνειο 85.000 ή 90.000 ευρώ, τώρα εκταμιεύει με δυσκολία 70-80 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα, οι συνθήκες έχουν σκληρύνει ακόμη περισσότερο, ειδικά σε δύο μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Σε αυτά, το ποσοστό έχει... προσγειωθεί ακόμη και στο 60%.

Το «σπάσιμο» μεταχρονολογημένων επιταγών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μορφή δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι τράπεζες, βλέποντας το ύψος των ακάλυπτων επιταγών να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, προσπαθούν να καλύψουν τα... νώτα τους. Οι περιορισμοί δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ποσοστά των εγγυήσεων αλλά και με το ποιοτικό «ξεσκόνισμα» των επιταγών που προσκομίζουν οι πελάτες. Οι λεγόμενες επιταγές «διευκόλυνσης» (έτσι βαφτίζονται οι επιταγές που κόβει μια επιχείρηση στην άλλη χωρίς να υπάρχει από πίσω πραγματική οικονομική συναλλαγή) έχουν κοπεί σχεδόν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ενώ στα μεγάλα ποσά, οι επιχειρηματίες καλούνται να προσκομίσουν και αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. τιμολόγια).

Με τη δημοσίευση των στοιχείων για τις ακάλυπτες επιταγές του Φεβρουαρίου (αναμένονται στις 15 Μαρτίου), το κλίμα στην αγορά αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Ηδη από τον Ιανουάριο, το ύψος των επιταγών χωρίς αντίκρισμα έχει εκτοξευτεί στα 226 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Φεβρουαρίου, το «άνοιγμα» δεν αποκλείεται να είναι υπερδιπλάσιο.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα να περάσουν μια ακόμη δοκιμασία: Τον επανέλεγχο της πιστοληπτικής τους ικανότητας, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί το επιτόκιο δανεισμού για το επόμενο 6μηνο ή 12μηνο (ανάλογα με την επιχείρηση). Ο έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας γίνεται με βάση τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, ενώ διανθίζεται και με... ποιοτικά κριτήρια. Συνεκτιμώνται:

* Οι μεταβολές στον κύκλο εργασιών, στα μεικτά κέρδη, στο ύψος των ιδίων κεφαλαίων αλλά και των αποσβέσεων.

* Τα έξοδα με τα οποία επιβαρύνεται η επιχείρηση για την πληρωμή τόκων.

* Ποιοτικά στοιχεία της εταιρείας. Για παράδειγμα, εταιρεία παροχής υπηρεσιών που εμφανίζεται να έχει φουσκωμένο ταμείο, παίρνει αρνητική βαθμολογία, καθώς η τράπεζα υποψιάζεται ότι έχει γίνει «μαγείρεμα» στα οικονομικά αποτελέσματα από τους λογιστές με στόχο τη δανειοδότηση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=95464852,50841044,66988884,45055060,35270548,55909012,49460500

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)