Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
ΓΣΕΒΕΕ: Απώλειες 230.000 θέσεων εργασίας σε μικρομεσαίες
Ημερομηνία: 27/05/2009

Στην έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ από τη Marc καταγράφεται ότι το 45% των επιχειρήσεων αναφέρει αδυναμία στην κάλυψη ταμιακών υποχρεώσεων, ενώ ζημιές δηλώνει το 42%.

Πτώση 31% καταγράφεται στον τζίρο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το πρώτο τετράμηνο του έτους, κάτι το οποίο έχει ως επακόλουθο να βρίσκονται σε κίνδυνο 230 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα, που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Marc, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας - ΓΣΕΒΕΕ - (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σε κίνδυνο βρίσκονται 120 χιλιάδες θέσεις σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά και 110 χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ενώ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη δουλειά τους 160 χιλιάδες άτομα.

Επίσης, ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι, πέραν της μείωσης του τζίρου, παρατηρείται έλλειψη ρευστότητας και αύξηση του χρόνου είσπραξης των οφειλών που φτάνει έως και τους 12 μήνες.

Αναλυτικότερα, η συντριπτική πλειονότητα (90%) των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αν και τα κυρίως προβλήματα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται από το 2006. Μάλιστα η ένταση των επιπτώσεων είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης.

Το 45% των επιχειρήσεων αναφέρει αδυναμία στην κάλυψη ταμιακών υποχρεώσεων, ενώ ζημιές δηλώνει το 42%, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες. Το 13% αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εγγραφής στον Τειρεσία και το 12% απειλείται με χρεοκοπία. Η μέση μείωση του τζίρου το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2008 είναι 31%.

Ειδικότερα, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνεται να πλήττουν περισσότερο τη μεταποίηση και μετά το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Μία στις τρεις επιχειρήσεις απευθύνθηκε το τελευταίο 12μηνο σε τράπεζα για δανεισμό και μόνο οι μισές χρηματοδοτήθηκαν.

Μία στις 4 επιχειρήσεις πιστεύει ότι η αγορά θα ανακάμψει το 2010, ενώ αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που, είτε θεωρούν ότι η ανάκαμψη θα έρθει μετά το 2010 είτε δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε αυτό θα συμβεί.

Επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί βάσει της έρευνας ότι η ασφαλιστική «ανασφάλεια» που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς το μέλλον των συντάξεων και της υγειονομικής τους περίθαλψης είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ως άμεσα μέτρα προτεραιότητας την άμεση διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, τη μείωση της φορολογίας, κίνητρα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και χρηματοδότηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)