Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Ημερίδα με θέμα: "Επιχειρώντας το μέλλον"-24/9/2008
Το πάνελ της Ημερίδας

Επιχειρήσεις ανταγωνιστικές όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ευελπιστεί να δημιουργήσει το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, ένα εκ των μεγαλυτέρων προγραμμάτων, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενημερώσει τους επιχειρηματίες στο κέντρο και την περιφέρεια για τα αποτελέσματα του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και τις προοπτικές του Δ΄ΚΠΣ, του γνωστού πλέον ως ΕΣΠΑ, στην ημερίδα «Επιχειρώντας ....το μέλλον», την οποία διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στη Λάρισα την Πέμπτη 24/9/2008.

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Ελευθέριος Σταυρόπουλος, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Ε.Π.ΑΝ Κ. Ρακοβίτης, ο γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΕΕΔΕ, Μ. Κοζάνης, ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Λάρισας Δ. Γκουντόπουλος, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών Ν. Ρώμνιος.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν Ο Διευθυντής της ΕΕΔΕ Τμήματος Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φ. Γκούπας, ο νομάρχης Τρικάλων Η. Βλαχογιάννης, η εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας - αντινομάρχης Ρ. Καραλαριώτου.

Παρόντες, επίσης, ήταν ο δήμαρχος Κιλελέρ Κ. Δεσπόπουλος, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρ. Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ Γ. Σουφλιάς, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Γρ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΤΠΟΛ Μ. Τζιαστούδης, καθώς και τα μέλη της Δ.Ε. ΕΕΔΕ Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας κ.κ. Γ. Ριζόπουλος, Ν. Γκαμπλιάς, Χ. Καστώρης, Ν. Μπουρμπούλιας και το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ.Αθ. Νικούδης.

Ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Ελευθέριος Σταυρόπουλος επεσήμανε, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην ημερίδα, ότι το μέλλον ανήκει στην επιχειρηματικότητα και κάλεσε τους νέους να ενταχθούν στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που δημιουργείται, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ένα ευοίωνο μέλλον. Βέβαια, πρόσθεσε, δεν θα ωφεληθούν όλοι οι επιχειρηματίες, αλλά μόνον όσοι αντιληφθούν τις προκλήσεις των καιρών και ανταποκριθούν σε αυτές.

Ο κ. Σταυρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας νέων συνεργατικών σχηματισμών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, η αιολική ενέργεια, κ.λπ.

Αναφερόμενος στα προβλήματα γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει ήδη συνταχθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την επίσπευση των διαδικασιών σύστασης εταιριών κάθε μορφής, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται το μητρώο επιχειρήσεων και αναπτύσσονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την ανάπτυξή τους.

Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013" ανέφερε θα κινητοποιήσει συνολικά πόρους ύψους 6,2 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Σταυρόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι ένα από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ) ΕΣΠΑ 2007-2013 για τις νέες εταιρείες και τις ΜΜΕ θα αποτελέσουν τα «Κεφάλαια Υψηλού Ρίσκου», τα οποία θα βασίζονται στη λογική των επιχειρηματικών δανείων, αλλά με μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από τα ισχύοντα στην τραπεζική αγορά της χώρας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γκούπας αναφέρθηκε στη συμπληρωματικότητα των προγραμμάτων ΠΕΠ και του ΥΠΑΝ, καθώς και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη της περιοχής.

Οι κ.κ. Γκουντόπουλος και Ρώμνιος χαρακτήρισαν ως καλά μελετημένες τις δράσεις του ΥΠΑΝ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αφουγκράζεται τους φορείς.


Ο κ. Γκουντόπουλος έδωσε έμφαση στην πράσινη επιχειρηματικότητα, στην ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων σε αντικείμενα όμως που έχει ανάγκη η αγορά και εξήρε την πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ και της ΕΕΔΕ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα κατάρτισης.

Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξουν περισσότεροι πόροι για την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα της περιφέρειας.

Ο κ. Ρώμνιος αναφέρθηκε στην ανάγκη οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα στην Ελλάδα πρέπει να γίνεται για να αξιοποιείται από τις επιχειρήσεις και όχι για το ράφι, τονίζοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι δράσεις του ΥΠΑΝ για την έρευνα και την τεχνολογία αποσκοπούν σε αυτό.

Μετά την ολοκήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των συνέδρων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 450 άτομα και πλέον εκτός των τακτικών μελών της ΕΕΔΕ και των συνδιοργανωτών, επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στελέχη από τον πολιτικό χώρο της Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας και κορυφαίοι τοπικοί παράγοντες.

 

 

 

 

 

 

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)