Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Αγιά

Αγιά - Κίσσαβος 

Ο Δήμος Αγιάς βρίσκεται στα βόρεια ανατολικά του Νομού Λάρισας και συνορεύει ανατολικά με το Δήμο Μελιβοίας, βορειοδυτικά με το Δήμο Λακέρειας και νοτιοδυτικά με το Δήμο Αρμενίου.

Οι περισσότεροι όταν σκέφτονται τη Θεσσαλία, φαντάζονται τον κάμπο που διασχίζει η εθνική οδό Αθηνάς - Θεσσαλονίκης. λανθασμένα όμως!!

Αν στρίψουν στο ύψος της Λάρισας προς τα ανατολικά, κατά τα μέρη της Αγιάς , όσο πλησιάζουν στον Κίσαβο, θα αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Θα συναντήσουν μια ανεξερεύνητη Ελλάδα, με καταπράσινα βουνά, με εκπληκτικές παράλιες, με παραδοσιακούς οικισμούς, με παρά πολλά μνημεία και σπουδαία δείγματα της κληρονομιάς μας. Είναι οι τόποι που δεν ευνοούν τη μαζική προσέλευση τουριστών αλλά την προσέλκυση περιηγητών που θα σέβονται και θα εκτιμούν το χώρο.

Γιατί ετούτοι είναι οι τόποι όπου έτρεχαν παλιά οι Κένταυροι και οι θεσσαλες μάγισσες κατέβαζαν το φεγγάρι, κρατώντας και μεταδίδοντας αυτή την μαγεία ως και σήμερα στον ταξιδιώτη...

Με αφετηρία την Αγιά μπορείς να κάνεις βόλτα στα υπόλοιπα ορεινά και παραλιακά χωριά.

Μια επιλογή είναι ο ασφαλτόδρομος προς τη Μελίβοια - μια διαδρομή μέσα στα πλατάνια, τις καρυδιές και τις καστανιές. H Μελιβοία, που απέχει 9 χλμ. από την Αγιά, ένα είδος μικρού... γαλατικού χωριού της περιοχής, είναι γνωστή για τα κάστανά της, που είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Είναι κτισμένη στην πλαγιά του νοτιοανατολικού Κισσάβου, στην περιοχή της υπήρχε η αρχαία πόλη Μελίβοια (πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του Μάγνη, γιου της Θυίας και του Δία) και αναφέρεται από τον Όμηρο, που τη θεωρεί πατρίδα του Φιλοκτήτη, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο. H σημερινή εικόνα που δίνουν τα σπίτια τού έντονα πολιτικοποιημένου χωριού μάλλον το αδικεί.

Ωστόσο μια βόλτα μέχρι την ταβέρνα «Πύραυλος», που πήρε το όνομά της από το παρατσούκλι του ιδιοκτήτη της, θα σε βάλει στο κλίμα: τα πολιτικά debate εκεί είναι πιο ζωντανά και από αυτά των τηλεοπτικών εκπομπών!

Αν στρίψεις δεξιά από τον κεντρικό δρόμο πριν από τη Μελιβοία, διασχίζεις την Παλιά Σωτηρίτσα, όπου υπάρχει η μεταβυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος, ταβέρνα και ξενώνας. Στη συνέχεια κατηφορίζεις προς την Κάτω Σωτηρίτσα και την ωραία παραλία της, η οποία είναι ουσιαστικά τμήμα της τεράστιας παραλίας του Αγιόκαμπου, που αλλάζει διαρκώς ονόματα και είναι γεμάτη beach bar, ταβέρνες, καφέ-μπαρ.

Το καλοκαίρι... ασφυκτιά και τον χειμώνα παραμένει ζωντανή, καθώς αρκετές ταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μένουν πλέον ανοιχτά όλο τον χρόνο.

H επόμενη βόλτα μπορεί να είναι προς το Κόκκινο Νερό, το διχοτομημένο χωριό (ανήκει σε δύο δήμους) που θυμίζει... Κύπρο.

 Έχει υπέροχη φύση, αλλά άτακτη δόμηση και είναι γνωστό για το νερό της ιαματικής πηγής του που λένε ότι έχει χωνευτικές ιδιότητες. Στη συνέχεια μπορείς να φτάσεις μέχρι το ορεινό χωριό της Καρίτσας, που έχει ωραία θέα στο πέλαγος. Διασχίζοντάς το μπορείς να κατέβεις δεξιά τα σκαλιά και να καθήσεις στη μικρή πλατεία με το παλιό καφενείο και τον αιωνόβιο πλάτανο για να πιεις καφέ.

 

Η Αγιά
Η Αγιά
Η Μελιβοία
Η Μελιβοία
Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)