Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Τόνωση ύψους 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία δίνει το πετρέλαιο
Ημερομηνία: 07/03/2009

Η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα πλησίον των 40 δολαρίων το βαρέλι καθόλη τη διάρκεια του 2009 ενδέχεται να προσφέρει τόνωση ύψους 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Στο περιθώριο συνεδρίου που οργάνωσε στο Λονδίνο ο όμιλος έρευνας New Energy Finance, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Νομπούο Τανάκα, τόνισε ότι το αμοιβαίο συμφέρον των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών είναι η οικονομική ανάκαμψη, κατά συνέπεια η διατήρηση της τόνωσης αυτού του τύπου είναι, βεβαίως, πολύ χρήσιμη.

Ο Νομπούο Τανάκα αναφερόταν σε μια εκτιμούμενη τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας ύψους 1 τρισ. δολαρίων, λόγω χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, υπολογίζοντας την εξοικονόμηση αυτή από τη διαφορά μιας τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι καθόλη τη διάρκεια του 2009 με τη μέση τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι το 2008.

Καθώς το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων στηρίζει σήμερα τη δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία, ο επικεφαλής της υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ προέτρεψε το καρτέλ των πετρελαιοεξαγωγών χωρών, τον ΟΠΕΚ, να είναι προσεκτικοί πριν περικόψουν την προσφορά πετρελαίου κατά τη συνάντηση της 15ης Μαρτίου στην έδρα του οργανισμού στη Βιένη.

Ο Νομπούο Τανάκα ζήτησε από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να αναγνωρίσουν ότι η τόνωση των οικονομιών των καταναλωτριών χωρών είναι σημαντική και για το δικό τους μέλλον.

Να επενδύσουν σε νέα παραγωγή οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες

Τον κίνδυνο κρίσιμης κατάστασης όσον αφορά την προσφορά πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, επέσεισε ο επικεφαλής της IEA, προτρέποντας τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να επενδύσουν σε νέα παραγωγή. Εκτιμά ότι οι περικοπές επενδύσεων έχουν, για το 2009, αφαιρέσει ήδη 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος στο μέλλον θα είναι πιθανά ακόμη μεγαλύτερος.

Μια απουσία επενδύσεων από τον ΟΠΕΚ, τώρα, ενδέχεται να συρρικνώσει, το 2013, την αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα του καρτέλ, απειλώντας επανάληψη της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου.

Σήμερα, αναμένουμε πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα περίπου 3,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μέχρι τα τέλη του 2013. Αυτό το νούμερο ενδέχεται να είναι πολύ, πολύ μικρότερο. Μπορεί, καθώς πλησιάζουμε το 2013, να είναι κατά 2 ή 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μικρότερο, προειδοποίησε ο Νομπούο Τανάκα.

Ενδέχεται να έχουμε, γύρω στο 2013, κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά. Αυτή είναι η σοβαρή ανησυχία μας. Το ίδιο που συνέβη πέρυσι ενδέχεται να ξανασυμβεί, περίπου εκείνη τη χρονιά, εάν δεν προχωρούν, πραγματικά, σε επενδύσεις, πρόσθεσε.

http://financial.flash.gr//news/news1/2009/3/6/30765id/

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)